UWAGA!!!

Ustawa z dnia 28.10.2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z przeciwdziałaniem sytuacjom kryzysowym związanym z wystąpieniem COVID-19 wprowadziła nowy zapis art. 4g do ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, zgodnie z którym w okresie ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii ubezpieczonemu zatrudnionemu w podmiocie leczniczym:

·         w okresie podlegania obowiązkowej kwarantannie, izolacji lub izolacji w warunkach domowych, o których mowa w przepisach o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, wynikających z pozostawania w styczności z osobami chorymi z powodu COVID-19 w związku z wykonywaniem obowiązków wynikających z zatrudnienia w podmiocie leczniczym oraz

·         w czasie niezdolności do pracy z powodu COVID-19 powstałej w związku z wykonywaniem obowiązków wynikających z zatrudnienia w podmiocie leczniczym,

przysługuje prawo do 100% wynagrodzenia, o którym mowa w art. 92 ustawy z dnia 26.06.1974 r. Kodeks pracy, lub zasiłek chorobowy, którego miesięczny wymiar wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku obliczonej na podstawie przepisów ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

Co istotne, w/w przepis wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia z mocą wsteczną od dnia 5 września 2020 r.

A zatem, pielęgniarki i położne, które:

·         podlegały lub będą podlegać obowiązkowej kwarantannie, izolacji lub izolacji w warunkach domowych, wynikającej z pozostawania w styczności z osobami chorymi na COVID- 19 oraz

·         były lub będą niezdolne do pracy z powodu COVID- 19 powstałej w związku z zatrudnieniem w podmiocie leczniczym,

otrzymają 100 % wynagrodzenia chorobowego lub zasiłku chorobowego.

Poniżej zamieszczamy stanowisko NRPIP w tej sprawie wraz z odpowiedzią z MZ.

Załączniki:
Pobierz plik (stanowisko 40(1).pdf)stanowisko 40(1).pdf[ ]1011 kB