Szanowni Państwo,

Art. 47 ustawy z dnia 5.12.2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi upoważnia Ministra Zdrowia oraz wojewodę do wydawania decyzji o skierowaniu osób wykonujących zawód medyczny do pracy przy zwalczaniu epidemii. Od powyższego zwolnione są jedynie grupy osób szczegółowo wskazane w ust. 3 w/w artykułu, tj.:

1. osoby, które nie ukończyły 18 lat bądź ukończyły 60 lat w przypadku kobiet lub 65 lat w przypadku mężczyzn;
  2. kobiety w ciąży;
  3. osoby samotnie wychowujące dziecko w wieku do 18 lat (w przypadku, gdy dziecko w wieku do 18 lat jest wychowywane przez dwoje osób, którym przysługuje władza rodzicielska, do pracy przy zwalczaniu epidemii może zostać skierowana wyłącznie jedna z nich);
  4. osoby wychowujące dziecko w wieku do 14 lat;
  5. osoby wychowujące dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawności lub orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego;
  6. osoby, u których orzeczono częściową lub całkowitą niezdolność do pracy;
  7. inwalidzi i osoby z orzeczonymi chorobami przewlekłymi, na których przebieg ma wpływ zakażenie lub zachorowanie na chorobę zakaźną będącą przyczyną epidemii lub orzeczona choroba przewlekła ma wpływ na przebieg lub zachorowanie na chorobę zakaźną (orzeczenie w sprawie choroby wydaje lekarz, o którym mowa w art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych – lekarz orzecznik ZUS*);
  8. osoby, o których mowa w art. 2 ustawy z dnia 31 lipca 1981 r. o wynagrodzeniu osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe (Dz. U. z 2020 r. poz. 1637), oraz posłowie i senatorowie Rzeczypospolitej Polskiej.

Ostatnia nowelizacja w/w ustawy, wprowadziła zapis na mocy którego okręgowe izby pielęgniarek i położnych mogą zostać zobowiązane do przekazania Ministrowi Zdrowia lub wojewodzie - w ciągu 7 dni od dnia wezwania - listy pielęgniarek i położnych, które mogą zostać skierowane do pracy przy zwalczaniu epidemii – tj. do opieki nad pacjentami zarażonymi SARS-CoV-2.

Okręgowe izby nie dysponują danymi o stanie rodzinnym oraz zdrowotnym pielęgniarek/pielęgniarzy i położnych i nie mają możliwości sprawdzenia, które ze wskazanych osób, takiej decyzji – z mocy ustawy – nie podlegają. Chcąc uniknąć kierowania przez Ministra Zdrowia lub wojewodę decyzji do osób nie podlegających skierowaniu do pracy przy zwalczaniu epidemii, wprowadzamy możliwość złożenia przez pielęgniarki/położne oświadczenia o istnieniu ww. przeciwwskazań i przesłania go do Okręgowej Izby Pielęgniarek i Położnych w Katowicach – mailowo, pocztą lub osobiście. Złożone oświadczenia zostaną przekazane wojewodzie lub Ministrowi Zdrowia WYŁĄCZNIE w przypadku nałożenia na Izbę takiego obowiązku.

UWAGA!
ZŁOŻENIE OŚWIADCZENIA JEST DOBROWOLNE ALE JEGO TREŚĆ MUSI ZAWIERAĆ DANE PRAWDZIWE.

CZYNNE ZAWODOWO PIELĘGNIARKI/POŁOŻNE, KTÓRE UKOŃCZYŁY 60 ROK ŻYCIA I PIELĘGNIARZE/POŁOŻNI, KTÓRZY UKOŃCZYLI 65 ROK ŻYCIA NIE MUSZĄ SKŁADAĆ OŚWIADCZEŃ - OKRĘGOWA IZBA SAMODZIELNIE USTALI NA PODSTAWIE NR PESEL WIEK PIELĘGNIARKI/PIELĘGNIARZA, POŁOŻNEJ/POŁOŻNEGO.

*brzmienie, które ma zostać wprowadzone ustawą z dnia 28 października 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z przeciwdziałaniem sytuacjom kryzysowym związanym z wystąpieniem COVID-19 (oczekuje na publikacje)

Aktualne brzmienie: Orzeczenie w sprawie choroby przewlekłej wydaje lekarz posiadający specjalizację lub tytuł specjalisty w dziedzinie medycyny, której dotyczy choroba przewlekła, lub lekarz specjalista w dziedzinie chorób zakaźnych.